SEO

seo nedir

SEO Nedir?

SEO açılımı, Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonudur. SEO kavramı, herhangi bir internet sitesinin arama motorlarındaki organik sıralamalarını daha iyi konumlara yükseltebilmek amacıyla yapılan işlemleri kapsamaktadır. Çünkü SEO çalışmaları sayesinde web sitesi arama motorunda daha üst sıralarda yer alabilmektedir. Bu bağlamda bir web sitesinin arama motorlarında ne kadar iyi sıralaması bulunuyorsa, o site bir o kadar fazla sayıda kullanıcı tarafından görülebilir ve ziyaret edilebilir hale gelmektedr.

SEO çalışmaları sadece web sitenin kusursuz olmasıyla alakalı değildir. İyi planlanmış bir SEO uygulamasıyla web sitesinin belirlemiş olduğu hedef kitleye kolaylıkla ulaşılabilir olması, sitenin organik açıdan yoğun trafik çekmesine de uygun zemin hazırlamaktadır. Günümüzde her alanda olduğu gibi arama motorları üzerinde de web sitelerinin rekabet halinde olduğu bilinmektedir. Nitekim üst sıralarda yer almayı başaran web siteleri, daha görünür ve daha kolay erişilebilir olduğu için internet kullanıcıları tarafından daha yoğun bir şekilde ziyaret edilmekte ve bu durum da web sitesine çok sayıda avantaj sağlamaktadır.

seo avantajları

SEO Avantajları

SEO yapmanın faydaları açısından değerlendirme yapıldığında, bir web sitesi başarılı bir SEO uygulamaları ile hedef kitlesine çok daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Alanında deneyimli ve bilgi sahibi bir SEO uzmanı tarafından gerçekleştirilen optimizasyon çalışmaları sonucunda web sitesine şu tür avantajlar sunulmuş olmaktadır:

  • Web sitesi arama motoru sayfasında, belirli kelime gruplarında üst sıralarda yer alarak daha fazla organik ziyaretçi çekebilir.
  • Organik ziyaretçileri düzenli olarak artan web sitesinin ürün ya da hizmetleri de bir o kadar artış gösterecektir. Eğer e-Ticaret sitesi sahibiyseniz daha fazla müşteriye ulaşacak, daha fazla satış yapabileceksiniz.
  • Arama motoru kriterlerine uygun olan web siteleri, daha fazla internet kullanıcısı tarafından erişilebilir olmaktadır.

SEO uygulamaları, e-ticaret, blog veya haber sitesi olması fark etmeksizin tüm web sitelerinde çok sayıda avantaj sunmaktadır. Bu yüzden SEO çalışmaları hakkında detaylı bilgilere geçmeden önce ilk etapta arama motorlarının çalışma prensibinin iyi bir şekilde kavranmış olmasına dikkat edilmesi faydalı olacaktır.

arama motorları nasıl çalışır

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının çalışma prensiplerini iyi bir şekilde analiz edip anlamak, SEO çalışmalarının başarısı üzerinde en önemli paya sahiptir. Bu yüzden başarılı bir SEO uygulaması ortaya koyabilmek için ilk etapta arama motorları sıralama faktörlerine odaklanılması gerekmektedir. Günümüzdeki en popüler arama motorları şu şekilde bir işleyişe sahiptir:

  • Crawling (Tarama)
  • Indexing
  • Sonuçları seçmek

Bu aşamaları kısaca özetleyecek olursak; tarama aşamasında web sitesi üzerindeki bölümler, içerikler, anahtar kelimeler, başlıklar, linkler ve görseller taranmaktadır. Tarayıcılar web siteleri üzerindeki algılanabilen tüm link bağlantılarını tespit ederek sayfaları ayrıştırmaktadır. Arama botları verileri güncel tutabilmek için web sitelerini düzenli olarak taramaktadır.

İkinci aşama olan indeksleme ise tarama işleminin gerçekleşmesinden sonra web sitesinin hangi konuya veya kategoriye dahil edileceğinin belirlendiği aşamadır. İndeksleme işlemleri genellikle 1-10 gün arasında sonuçlanmaktadır. Site üzerinde yapılan bir güncellemenin ardından arama botları, site üzerinde yeniden tarama yaparak web sitesinin indeksleneceği kategoriyi de güncellemektedir.

Son aşama olan sonuçları seçme sürecinde web siteler kadar kullanıcı deneyimi de etkili olmaktadır. Bu aşamada internet kullanıcısı aramakta olduğu sorguyu gönderdiğinde arama motoru dizine girer ve sorguyla en alakalı sonuçları arama motoru sonuç sayfasında gösterir. Çeşitli algoritmalar kullanılarak kullanıcının sorgusuna en uygun web siteleri, milyarlarca web sitesinin arasından seçilir ve gösterilir. Bu noktada arama motorları firmaları, algoritmalarını gizli tutmakla birlikte sıralama faktörleri web sitelerinin sonuç sayfasında hangi konumda olacaklarını belirleyen temel unsurlar olarak kabul edilmektedir.

arama motorları sıralama faktörleri

Arama Motorları Sıralama Faktörleri

Arama motorları sonuç sıralama unsurları, pek çok farklı faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak bunların pek çoğu kanıtlanmış faktörlerden oluştuğu için SEO çalışmalarında bu tür faktörler baz alınarak iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Arama motorları sıralama faktörlerini şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Doğru anahtar kelimelerin kullanımı,
  • SSL Sertifikasına sahip olma,
  • İç ve dış bağlantıların oluşturulması,
  • Domain yaşı,
  • Domain otoritesi,
  • AMP,
  • Sayfa düzeni,
  • Site açılış hızı

SEO çalışmalarında tüm sıralama faktörlerinin en iyi şekilde bilinmesi şart olma da bu faktörler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunması dahi önemli bir artı puan olarak kabul edilebilmektedir. Bu sıralama faktörleri arasında backlink uygulamalarının en önemli sıralama faktörü olduğu düşünülmektedir. Backlink, bir web sitesinin kendisinden farklı bir web sitesine yönlendirme yapmasını sağlayan bir bağlantıdır. Backlink çalışmaları hakkında detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

kullanıcıların arama motoru deneyimleri

Kullanıcıların Arama Motoru Deneyimleri Nasıldır?

Kullanıcıların arama motoru kullanımı, SEO çalışmalarında temel hareket noktasının belirlenmesinde önem teşkil etmektedir. Arama motorları da zamanla güncellenerek kullanıcıların en iyi deneyim yaşamaları için onların arama niyetlerine yönelik daha doğru cevaplar vermektedir. İnternet kullanıcılarının arama motoru deneyimleri şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Bilgi ya da cevaba olan ihtiyaç,
  • Anahtar kelime kullanarak arama motoru üzerinde bu alanda sorgulama yapmak,
  • İlk sonuçları geçmek,
  • Bir ya da daha fazla web sitesine giriş yapmak,
  • Aranılan bilgiye ulaşmak için web sitesini incelemek,
  • Arama sonuçlarında daha fazla sonuç alınmazsa sorguyu değiştirip yeniden arama yapmak.

anahtar kelime nedir? seo için önemi nelerdir

Anahtar Kelime Nedir? SEO İçin Önemi?

Anahtar kelimenin SEO açısından önemi oldukça fazladır. Anahtar kelimeler, bir web içeriğinin tam olarak ne olduğunu anlatan ve bu içerik hakkında fikir veren bir kelime grubudur. SEO açısından değerlendirildiğinde anahtar kelimeler, kullanıcıların internet üzerinde arama motorları aracılığıyla arama yaparken kullandıkları kelimelerdir.

SEO çalışmalarında önemli bir yer kaplayan içerik sayfalarında anahtar kelimelerin internet kullanıcılarının aradıkları kelimelerle benzer olması gerekmektedir. Bu sayede kullanıcılara ulaşma ve sitenizi öne çıkarma şansı artmaktadır. Anahtar kelimeler internet kullanıcılarının aradıkları şey ile web sitesinde sunulan içerik arasında köprü kuran önemli araçlardır. Anahtar kelime planlaması da SEO çalışmalarında önem taşıyan bir işlemdir.

seo analizi süreçleri

SEO Analizi Süreçleri

SEO analizi işlemleri, web sitesinin arama motorunda belirli anahtar kelime gruplarında yapılan aramalarda hedef kitle tarafından daha ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını sağlayan temel SEO uygulamalarından oluşmaktadır. SEO araçları içinde de kullanılan analiz işlemlerini şu şekilde konu başlıkları altında toplamak mümkün olmaktadır:

  • Site içi SEO analizi,
  • Site dışı SEO analizi,
  • Anahtar kelime ve içerik analizi,
  • Teknik analiz,
  • Performans analizi,
  • Mobil analizi

SEO analizi esasında bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamasının nasıl ve ne şekilde geliştirilebileceğini gösteren bir rapordur. Analiz genellikle tekrarlanan içeriğin, web sitesine gelen bağlantıların ve URL yapısının detaylı bir şekilde araştırılmasından oluşmaktadır. Söz konusu rapor web sitesi tarafından oluşturulmaktadır. İnternet ortamında ücretli ya da ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan SEO analiz siteleri aracılığıyla bu raporlara ulaşmak mümkündür.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

SEO analizi yapılışı, analizden elde edilen rapora göre gerçekleştirilmektedir. Her raporlama aracında farklı detaylar barınmasına rağmen bazı genel özellikler bulunmaktadır. SEO analizi yapılışında şu verilerin kullanılması önemlidir:

  • Sektördeki en iyi rakiplerin SEO performanslarının ayrıntılarından oluşan rekabetçi SEO analizleri,
  • Mevcut pozisyonlar, aylık aramalar, organik TO ve rakip anahtar kelimeleri de içinde barındıran anahtar kelime performans raporları,
  • Spam, düşük kaliteli bağlantıların tanımlanması,
  • Bağlantı kurma etkinliklerini ölçmek amacıyla sayfa dışı bağlantı kurma raporları,
  • Yük hızı ve gezinme deneyimi gibi sayfa performans verileri,
  • Site planlaması ve yapısı hakkında raporlar,
  • Tekrar edilmiş içerikleri ve içerik bulunmayan sayfaları tanımlayan içerik denetimi,
  • Görüntüler için alt metnin kullanılması,
  • Meta açıklamaların kullanımı,
  • Sosyal medya entegrasyonu,
  • Site tasarımın masaüstü ve mobil cihaz uyumluluğu.

SEO Stratejisi Nasıl Olmalıdır?

SEO stratejisi belirleme işlemleri özellikle bu alanda deneyim ve bilgi birikimine sahip olan SEO uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bir web sitesinin SEO stratejisinin belirlenmesinde ilk etapta sitenin mevcut durumdaki gücünün tespit edilmesi gerekmektedir. Arama motoru kriterlerine göre sitenin durum analizi yapıldıktan sonra sitenin iyileştirilmesi için hangi aşamalardan geçileceği, hangi çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği ve hangi SEO tekniklerinin kullanılmasının önem taşıdığı gibi konularda kararlar alınması gerekmektedir. İşte tüm bu kararlar ve uygulamalar SEO stratejisi içinde yer almaktadır.

SEO stratejisini hedef kitleye ve web sitesinin konumlandırılması istenen düzeye göre zenginleştirmek önemlidir. Bu yüzden SEO araçlarının kullanımında da planlamaya ve stratejiye bağlı kalınarak hareket edilmesi faydalı olacaktır. Bir web sitesinin SEO performansını artırmada bu alanda deneyim sahibi olan SEO uzmanlarından profesyonel hizmet almak her zaman faydalı sonuçlar doğurmaktadır.

temel seo terimleri

Temel SEO Terimleri

Temel SEO kavramları, bu tür çalışmalarla yakından ilgilenenlerin mutlaka bilgi sahibi olmaları gereken terimlerden oluşmaktadır. SEO terimlerini iki başlık altında incelemek mümkündür. İngilizce olarak On Page SEO çalışmalarının ele alındığı site içi ve Off Page SEO adı verilen site dışı çalışmaların yanı sıra White Hat ve Black Hat SEO uygulamaları bu alanda mutlaka bilgi sahibi olunması gereken konulardan oluşmaktadır.

1. Site İçi ve Site Dışı SEO Kavramları

SEO çalışmalarında site içi uygulamalarda web sitede bulunan içeriğin yanı sıra teknik alanda da optimizasyonlar yapılır. Bunları kısaca sıralamak gerekirse;

  • Başlık (title)
  • Sitenin URL yapısı,
  • Açıklama (description)
  • Görüntü ve imaj optimizasyonları,
  • Özgün içerikler,
  • Yapılandırılmış veri,
  • Sitenin açılış hızı,
  • Web sitenin büyüklüğü ve kapsamı

Öte yandan bir diğer hareket alanı olan site dışı SEO çalışmalarında temelde farklı web sitelerinin, bizim web sitemize referans olmaları sağlanmaktadır. Backlink adı verilen bu çalışmalarda arama motorları kriterlerine uygun bir şekilde backlink alınmasını sağlayan birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Dış bağlantı yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sosyal medya entegrasyon çalışmaları
  • Gönderimler
  • E-posta erişimleri

2. Beyaz Şapka ve Siyah Şapka Kavramları

Beyaz şapka ve siyah şapka olarak adlandırılan SEO çalışmaları esasında icra edilen uygulamaların kurallara bağlı bir şekilde yapılıp yapılmadığını belirtmek için kullanılan tanımlamalardır. Beyaz şapka, arama motorlarının belirlemiş olduğu kurallara bağlı kalınarak yapılan SEO çalışmalarından oluşmaktadır. Kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik uzun vadeli bir çalışma stratejisi olan beyaz şapka tekniği ile şu aşamalar uygulamaktadır:

  • Faydalı ve güçlü içeriğe sahip olma,
  • Doğal link kullanımı,
  • Marka oluşturma çalışmaları,
  • İçerik stratejisini belirleme,
  • Site içi optimizasyon yapma,
  • Anahtar kelime araştırması,
  • Kalite odaklı çalışmalar

Siyah şapka da görüldüğü gibi kurallara uygun geliştirilen bu tür çalışmaların tam tersi anlamına gelmektedir. Arama motorları tarafından belirlenmiş kurallara uygun olmayan, dolayısıyla etik anlayışa ters bir şekilde icra edilen SEO çalışmaları siyah şapka olarak da adlandırılabilmektedir. Bu çalışmalar şunlardan oluşmaktadır:

  • Gizli ve sinsi yönlendirmeler yapma,
  • İçerikte gizli metin kullanma,
  • Gereksiz anahtar kelime ile doldurma,
  • Link manipülasyonu yapma,
  • Alakasız geri bağlantılar kullanma,
  • Paravan ağlar ve alakasız linklerle güçlendirme yapma,
  • Spam yorum kullanma
  • Etik olmayışı ve arama motorlarının kurallarına aykırı hareket edilmesi sebebiyle siyah şapka SEO çalışmalarında Google bu durumu fark ettiği zamanda büyük olasılıkla siteyi yasaklayarak cezalandırmaktadır. Bu yüzden SEO dünyasında özellikle beyaz şapka yöntemleri kullanılmalıdır.

seo nasıl yapılır?

SEO Nasıl Yapılır?

SEO yapılışı konusunda organik ve doğal çalışma tekniklerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine dikkat edilmelidir. SEO çalışmasında detaylara geçmeden önce genel bir özet geçilmesi gerekirse, SEO çalışmasında şu uygulamaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir:

  • Site kodlarının arama motoru kriterlerine uygun hale getirilmesi,
  • Pazarlama analiz araçlarının etkin bir şekilde kullanılması,
  • Rakip analizi yapmak,
  • Backlink sorgulama araçları ile rakip sitelerin aldıkları bağlantıları takip edip bu doğrultuda yeni bir strateji belirlemek,
  • Site hızını arama motoru kriterlerine göre güncellemek,
  • Özgün içerik yazım kurallarına göre içerik yazımı yapmak,
  • Web sitesindeki görselleri boyut ve özgünlük açısından optimize etmek,
  • Doğal backlink alımı ile sitenin otorite olmasını sağlamak,
  • Rich Snippet (yapısal veri kullanımı)
  • Anahtar kelime analizi ve içeriklerde kullanmak,
  • İçeriklerin yeterli uzunlukta olduğunu kontrol etmek,
  • Spam'e yol açabilecek çalışmalardan uzak durmak,
  • İçeriğin özgün ve ilk girilmiş olmasına dikkat etmek,
  • Site hedefleriyle uygun domain kullanmak,
  • Sayfa otoritesinin artırılması için çalışmalar yapmak,
  • Yerel dizinlere kayıt olmak,
  • Sosyal medya entegrasyonunu sağlayıp, sosyal medya yönetimini yapmak,
  • Marka güvenini artırmak,
  • Arama motoru kalite politikalarına uygun hareket etmek,
  • Responsive tasarım ile tüm mobil cihazlarda ergonomik kullanımın elde edilmesi,
  • AMP teknolojisinin kullanılması,
  • Yapısal veri ile kullanıcı deneyimini artırmak,
  • Yelp ve benzeri iş dizinlerine kayıt olmak

site içi seo ve teknik seo nasıl yapılır

Site İçi ve Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Site içi ve teknik SEO uygulamaları, arama motoru algoritmalarının zaman içinde değişiklik göstermesiyle birlikte devamlı gelişmektedir. Arama motorlarının yapmış olduğu gelişmelerde etkin olan en önemli faktörlerden biri de insan faktörüdür. Çünkü kullanıcı deneyimlerinden elde edilen geri dönüşlere büyük önem veren arama motorları bu sayede yeni algoritmalar geliştirmektedir. Site içi ve teknik SEO çalışmaları da bir web sitesini söz konusu algoritmalara en uyumlu hale getirmek için icra edilen bazı teknikleri içermektedir.

1. Meta Etiketleri

HTML kodunun bir parçası olan meta etiketler, web sitesinin arama motorları tarafından kısa sürede algılanıp belirli kategorilere konulmasını sağlayan etiketlerdir. Bunlar arasında en önemlileri de;

  • Title (Başlık)
  • Description (Açıklama)

meta etiketleri olarak öne çıkmaktadır. Google arama motoru algoritmasının bir web sitesi ile yeterli eşleşme olmadığı durumda arama sorgusuyla alakalı olarak düzeyi daha etkili göstermesi için başlık ve açıklamalar değiştirilebilmektedir.

İçerikteki başlık, açıklama ve genel anahtar kelime yoğunluğu gibi kriterleri analiz eden çok sayıda araç bulunmaktadır. Bu araçlar sayesinde ipuçlarından yararlanarak meta etiketlerinin hedeflerle uygun bir şekilde oluşturulmasına dikkat edilmelidir.

2. Site İçi Kontrol Listesi

İçeriği hazırlamadan önce kullanıcıların internet üzerinden ne aradıklarını öğrenmeniz gerekmektedir. Kullanıcıların bakış açısını yakalayarak içeriği yazıp sitede kullanmanız gerekmektedir. Anahtar kelime analizi yapmak bu aşamada en önemli uygulamaların başında gelmektedir.

Bunun yanı sıra dikkat çekici bir başlık ve açıklama metni oluşturmak da içerik kalitesinde önemli bir unsurdur. Hedeflenen anahtar kelimenin doğru şekilde kullanılması sayesinde içerikler kullanıcılar tarafından çok daha hızlı bir şekilde erişilebilir olacaktır. Description etiketine bu noktada büyük görev düşmektedir. Bu aşamada;

  • Google 70 karaktere kadar olan başlık etiketleri ve 155 karaktere kadar olan description etiketlerini gösterdiği için bu limitlere uyumlu seçimler yapılmalıdır.
  • Üst düzeydeki kullanıcı deneyimine erişmek adına iyi okunabilir ve anlaşılabilir içerik oluşturmak için H1 den H6 ya kadar alt başlık yapısını kullanmanız faydalı olacaktır.
  • Wordpress eklenti araçlarını kullanarak sitenizin içerik kalitesini denetleyebilirsiniz.

Otomatik oluşturulan URL'ler her zaman kaçınılması gereken faktörler olduğu için bu alanda kısa ve net URL adresleri oluşturarak daha iyi bir SEO çalışması yapılabilmektedir.

Ayrıca sitede ziyaretçileri daha uzun süre tutmanın da SEO açısından büyük fayda sağladığı bilindiği için ziyaretçilerin etkili bir kullanıcı deneyimi yaşayabilmeleri için video akışı, görseller, infografikler ve benzeri içeriklerle web sitesinin zenginleştirilmesi faydalı sonuçlara ulaşılmasında etkili olmaktadır. Son olarak güzel içeriklerin herkes tarafından paylaşıldığı göz önünde bulundurularak Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarına ait ağ ikonlarını siteye ekleyerek bu alanda daha fazla organik trafik çekmek mümkün olabilmektedir.

teknik seo aşamaları nelerdir

Teknik SEO Aşamaları Nelerdir?

Teknik SEO çalışmaları site içi SEO uygulamalarının bir parçası olarak öne çıkmaktadır. Genellikle site için yapılabilecek web geliştirmelerinden oluşan ve işin teknik kısmını ele alan bu noktada SEO uzmanlarının bilgi ve deneyimleri de fark yaratan faktörler arasında yer almaktadır.

1. Search Console Bağlantısı

Web sitesini Search Console'a bağlamak SEO çalışmalarının teknik ayağının temeli olarak kabul edilmektedir. Bu sayede sitenin arama sonuçlarındaki performansı daha yakından incelenip kontrol altında tutulabilmektedir. Search Console bağlantısı sayesinde web sitesinin mevcut durumdaki;

  • Anahtar kelime sıralaması,
  • Tıklama oranları,
  • Google tarafından verilen cezalar,
  • Teknik SEO analiz verileri

gibi detaylı ve kapsamlı verilere kolay bir şekilde ulaşılabilmesi mümkün olmaktadır. Bu aşamada SEO çalışması için web sitesinin Seearch Console hesabı, Google Analytics hesabı ile bağlantılı olmalıdır.

2. Site Açılış Hızı

Web sitesi sıralama faktörleri arasında yer alan hız, SEO çalışmalarında mutlaka iyileştirilmesi gereken unsurlardan biridir. İnternet kullanıcılarının yarısından fazlasının, ziyaret etmek istedikleri bir sitenin 3 saniye içinde sayfasının açılmaması halinde siteyi terk ettikleri bilinmektedir. Bu durum da SEO açısından büyük bir problem olarak görüldüğünden, sitenin sayfalarının hızlı bir şekilde görüntülenebilir olmasını sağlamak gerekmektedir.

Site açılış hızını iyileştirmede büyük katkısı bulunan görselleri optimize etme aşaması, HTML, GZIP, CSS ve JS sıkıştırmalarını yaparak icra edilmektedir. Bunun yanı sıra web serverının da doğru ve kaliteli bir şekilde seçilmesi site açılış hızında doğrudan etkilidir.

3. Mobil Optimizasyon Uygulaması

Mobil cihazların kullanımının artmasıyla birlikte mobil optimizasyon SEO açısından büyük bir zorunluluk haline gelmiştir. Sitenin mobil duyarlı olup olmadığı test edilmelidir. Anahtar kelimelerin sıralamalarını mobil arama sonuçlarında da izlemek gerekmektedir. Ayrıca web sitesinin mutlaka AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfaları) uyumlu hale gelmiş olmasına dikkat edilmelidir.

içerik ve seo bağlantısı

İçerik ve SEO Bağlantısı Nedir?

İçerik ve SEO bağlantısı, sanılanın aksine site içi SEO çalışmalarının büyük bir bölümünü kapsamaktadır. İçerik ve SEO kesinlikle birbiri üzerinde etkisi bulunan iki ayrı faktördür. Bu yüzden web sitesinin iyileştirilmesinde SEO içeriği kriterlerine uygun hareket edilmesinde fayda bulunmaktadır.

SEO çalışmalarında özgün içerik kullanılmalıdır. Bir içeriğin kopya olarak web sitesinde kullanılmasının SEO açısından herhangi bir katkısının olmadığı gibi aynı zamanda bu durum sitenin arama motorları tarafından tespit edilip ceza yemesine bile neden olabilmektedir. Bu yüzden SEO içeriği üretiminde şu aşamalara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Rakiplerinizden farklı içerikler üretilmeli,
  • Kesinlikle özgün içerikler oluşturulmalı,
  • Kendi hedeflerinize göre araştırmalar yaparak eşsiz veriler sunulmalı,
  • Okuyucuların deneyimleri düşünülerek, okunabilirliğe dikkat edilmeli,
  • Güçlü kişisel marka oluşturmak için tutarlı olunmalı

E-ticaret sitelerinde ise kaliteli ürün sayfaları oluşturulmalıdır. Ürünlerin profesyonel fotoğraflarının kullanılması ve dikkat çekici açıklamalarla desteklenmesi SEO çalışmalarında büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca e-ticaret tabanlı web sitelerinde fazla görsel olacağı için hız ve UX kriterlerine bu noktada önem verilmesi gerekmektedir.

Blog ya da e-ticaret sitesi fark etmeksizin web sitesi üzerinde kullanıcı deneyimini artırmak için en etkili faktörlerden biri de yorumlardır. Güvenilir ve etkileyici olmak için sponsorlu değerlendirmelerin yanı sıra yorumlarla da dikkat çekici bir web deneyimi oluşturulabilmektedir.Öte yandan web sitesinin içeriklerini zenginleştirmek adına şu içerik türlerinde özgün çalışmalar ortaya konulması da faydalı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır:

  • Örnek çalışma içerikleri,
  • İnfografikler,
  • Kılavuzlar, detaylı ipuçları sunan içerikler,
  • En iyi listeleri,
  • Röportajlar,
  • Videolar,
  • E-kitaplar.

site dışı seo ve backlink

Site Dışı SEO ve Backlink Nasıl Yapılır?

Site dışı SEO ve backlink çalışmaları, teknik açıdan önem teşkil eden ve sitenin sıralamasında doğrudan etkisi bulunan uygulamalardan oluşmaktadır. Backlinkler esasında web siteleri arasında gezinmeye yarayan ve kullanıcılar açısından bir nevi köprü görevini gören bağlantılardır. Bağlantılar, web içeriğinin indeksleme işlemlerini yürüten rama motorları tarafından taranmaktadır.

Yeni siteleri keşfetmek ve arama sonuçları sayfasında sıralama oluşturmak için arama motoru botları, web sitesindeki bağlantıları kullanmaktadır. Google zaman içinde algoritma güncellemesi yaparak şüpheli backlink tekniklerinin cezalandırılacağını açıklamıştır. Backlink işlemi profesyonel SEO çalışmalarında sayı ile değil kalite ve alaka düzeyi gibi niceliklerle icra edilen çalışmalar olarak tanımlanmaktadır. Genelde iki farklı backlink türü bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Do - follow backlinkler,
  2. No - follow backlinkler

Do-follow backlinkler arama motorlarının bağlantıyı takip etmesini belirtirken, no-follow linklerde arama motoru bu bağlantıları takip etmemektedir. Bu noktada izlenmeyen yani takip edilmeyen bağlantıların SEO açısından hiçbir değeri olmadığına dikkat edilmelidir.

seo performansı nasıl ölçülür

SEO Performansı Nasıl Ölçülür?

SEO performansı ölçümünde ele alınan bazı kurallar ve teknikler bulunmaktadır. SEO stratejisi başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra hedeflerin göz önünde bulundurulması ve bunların değerlerinin ölçülmesi gerekmektedir.

Yüksek sıralama hedeflerinin tutturulması için Search Conseole uygulaması kullanılarak ölçme ve değerlendirme yapılabilmektedir. Öte yandan hedefler siteye daha fazla organik trafik çekmek ise bu durumda haftalık ve aylık periyotlardaki ziyaretçi sayılarına dikkat edilmelidir. Organik trafiğin arama motorları üzerinden geldiği tespit edildiğinde SEO stratejisinin olumlu sonuçlar doğurduğunu söylemek mümkündür. Aylık ve haftalık kontroller Google Analytics kullanılarak gözlenebilmektedir.

Ayrıca web sitesinde daha fazla satış yapma hedefiyle SEO çalışması yapılmışsa bu durumda da Google Analytics verilerine bakılarak çeşitli verileri göz önünde bulundurmak mümkündür. Bu verileri inceleyerek belirli sayfalarda gerçekleşen satış değerleri de yakından ölçülebilmektedir.